جشن چهار شنبه سوری تالش وناوان

جشن‌های آخرین چهارشنبه سال در میان قوم تالش که بیشتر در حوزه غربی استان گیلان سکونت دارند، از اهمیت زیادی برخوردار است.

به اعتقاد مورخان آداب و رسوم خاص آخرین چهارشنبه سال در میان تالش‌ها از اصیل‌ترین و قدیمی‌ترین رسوم مربوط در میان ایرانیان محسوب می‌شود و آنها همواره بر گسترش معنویت و نوعدوستی در آن کوشیده‌اند.

برای استقبال از این جشن ملی زنان تالشی پس از خانه‌تکانی و تمیز کردن منازل، به دامن کوه و دشت رفته و بنفشه‌های نورسته را که بوی بهاربه همراه دارند، چیده وبه خانه می‌آورند و استقبال از جشن چهارشنبه‌سوری آغاز می‌شود.

خانوارهای تالشی در غروب چهارشنبه سوری دسته‌هایی از کاه را که “کولش” می‌نامند در حیاط منزل ردیف کرده و پس از آتش زدن از روی آتش می‌پرند.

در غروب آخرین سه‌شنبه سال اعضای خانواده پس از برگزاری مراسم پریدن از روی آتش و تبریک چهارشنبه به اقوام و همسایگان بر سر سفره شام نشسته و با آرزوی سالی خوش شام چهارشنبه آخر سال را میل می‌کنند.

زنان تالشی در سفره شب چهارشنبه سوری از انواع غذاهای محلی تالشی مانند ویزکوکو (کوکو گردو) پته (ترشی تره) سیوقیله (نوعی فسنجان ) لونگی (غذایی مرکب از گردو وترشی آلوچه که در داخل شکم جوجه وماهی می‌گذارند) چغرتما (گوشت مرغ، تخم مرغ وسیب زمینی) استفاده می‌کنند.

پس از این مراسم خاکسترهای باقی مانده از آتش را در پشت دروازه خانه‌ها ریخته تا با رفع بدی‌ها، سالی خوش و بدور از ناگواری در پیش رو باشد.

پس از آن نوبت به نوجوانان و کودکان می‌رسد تا از بزرگترهای خود هدیه بگیرند.

اکثر خانوارهای تالشی به هدیه چهارشنبه که معمولا پول می‌باشد، معتقدند و هدیه‌هایی که در این شب می‌گیرند برایشان مهم است.

همچنین در رسم شال‌اندازی یا دستمال اندازی کودکان و نوجوانان تالش در این شب دستمالی را به درب منزل همسایگان می‌اندازند تا صاحبخانه دستمال را برداشته و هدیه‌ای در داخل آن بگذارد.

هدیه‌هایی که در درون شال یا دستمال گذاشت می‌شود معمولا شیرینی‌های محلی همانند نان شیرین، حلوا، جوراب شال، دستمال گلدوزی شده و تخم‌مرغ تزئین شده است.

تالشان اینگونه شب آخر چهارشنبه سال را سپری می‌کنند و خاطره خوشی را به دفتر زندگی خود میافزایند.

بر اساس یک رسم دیگر اهالی صبح چهارشنبه پس از بیدارشدن از روی آب یا رودخانه محلی سه بار رد می‌شوند و پس از آن به خانه برگشته و فرارسیدن چهارشنبه را تبریک می‌گویند.

توصیف های ویژه درمورد مردمان بومی ناوان

هتل رستوران سنتی ناوان و ییلاق مریان یکی از زیبا ترین مناطق ییلاقی کشور است که در ۲۰ کیلومتری مریان به هتل ناوان وبعد به سوباتان میباشدو مریان با داشتن کاخ های باستانی و ناوان با داشتن گورهای ۲۰۰۰ ساله مشهور میباشد،هتل ناوان در استان سرسبز گیلان و ۲۵ کیلومتری شمال غرب شهر تالش (هشتپر) و ۱۹ کیلومتری جنوب شرقی دریاچه نئور واقع شده است که از شرق به جنگلهای انبوه تالش (کوههای ناوان ومریان) ، از غرب به ییلاقات اردبیل و دریاچه زیبای نئور ، از شمال به رود خانه خروشانکرگان رود و ییلاقات مریان وناوان  از جنوب به مناطق ییلاقی آسبومار  متصل است .
این مناظر زیبای ییلاقی محل سکونت صدها خانوار ناوانی است که بیشتر در فصول بهار و تابستان و بخشی از پائیز ، در آن مسکن می گزینند. این محل از چشمه های پر آب و بسیار خنک از جمله باتمان بولاغ و هوای عالی برخوردار بوده و دارای زمین های سرسبز پوشیده از چمن است . در داخل و اطراف ناوان ومریان ، گورستان های متعددی از هزاران سال پیش تا کنون وجود دارد که نشان از تاریخ و تمدن کهن این سرزمین را دارد. در مرکز مریان حفره هایی وجود دارد که سیلابهای اطراف را در خود فرو می برد و شاید به همین دلیل مریان وناوان به این نام شهرت پیدا کرده است . در حالی که دمای شهرهای مختلف گیلان ، مرطوب ترین استان کشور به ندرت به کمتر از یک درجه بالای صفر می رسد ، در ارتفاعات قاراگول یکی از کوههای ناوان که ۱۹۰۰ تا ۲۵۰۰ متر از سطح دریا ارتفاع دارد ، تابستان هم لکه هایی از برف دیده می شود که به غار یخچالی معروف است و به همین دلیل اواخر پاییز ساکنین آن که اکثراً دامدار هستند به جنگل های دامنه البرز و مناطق کوههای ناوان (مکش)کوچ کرده و فقط ۳ خانوار در  ییلاق مکش باقی می ماند . ساری داش (سنگ زرد) ، آلچالق (پارک طبیعی درختان آلوچه) ، هاچا داش (جایی که نوک کوه بصورت دوشاخه در آمده) ، چمنزار وسیع بیده پشت ، غار طبیعی گورخانه ی ناوان ،چشمه باتمان بولاق بین قاراگول و ناوان و ییلاقات مکش میباشد، این منطقه ییلاقی بوده و علیرغم تغییرات بافت سنتی در مرکز ناوان ، هنوز صدها خانوار دامدار و عشایر بصورت سنتی و با حفظ فرهنگ بومی در سیاه چادرها (پوری) و خانه های کاهگلی در روستاهای اطراف ناوان به سوباتان بوده و شغل شریف دامداری مشغول هستند . ییلاق ناوان به دلیل ویژگیهای خاص طبیعی مورد توجه توریستهای طبیعت گرد قرار گرفته و سالانه هزاران توریست داخلی و خارجی از این منطقه زیبا بازدید میکنند . مریان وهتل رستوران سنتی ناوان شما را به این مناظر واقا دیدنی دعوت میکند.وشما میتوانید از تالش به مریان واز آنجا به هتل ناوان آمده و به همراه راهنما آقای مرادیان در کوههای ناوان گردش مناظر  را دیدن کنید والبته به وسیله جیب یا نیسان بهتر از هر ماشینی از فضای وقعا زیبا بهره مند شوید و قبل از آمدن به مکان زیبا وبکر با شماره های زیر تماس حاصل فرمایید واطلاعات لازم را کسب نمایید.۰۹۱۱۸۸۲۸۷۹۵ – ۰۱۳۵۸۳۲۳۴۶۹ – ۰۱۳۴۴۲۵۲۳۹۱ – ۰۹۳۸۶۱۹۷۵۳۹                                                                                   hotelnavan3.blogfa.com

هتل رستوران سنتی ناوان در ۲۵کیلومتری یک منطقه بسیار زیبا در شمال ایران و با داشتن مناظر بکر و دیدنی مشهور است و حتی هتل ناوان در همین فروردین ۱۳۹۵ توری در کوههای تالش و ناوان و مریان خواهد داشت لطفا جهت رزویا اطلاع از مکان گردشگری ویا شرایط آن با شماره ی ۰۱۳۵۸۳۲۳۴۶۹-۰۹۱۱۸۸۲۸۷۹۵

با امکانات رفاهی مجهز به سوءیت،خوابگاه ورستوران با متنوع ترین غذاهای محلی پذیرای گردشگران ایرانی وخارجی،از گونه غذا های محلی هتل ناوان جوجه محلی شکم پر وماهی غزل آله محلی ،قرمه سبزی وفسنجان محلی وباقالا قاتق آبدار،چغرتما محلی،خورش قیمه وکباب بره،کباب جوبه وبسیاری از غذاهای محلی دیگر مانند میرزا قاسمی،مرغ بریان شده،شکم پر غاز وبوقلمون محلی میباشد،وبرای صبحانه:عسل کره با گردوی محلی،املت تخم مرغ محلی وشیر محلی وپنیر محلی وانواع چای محلی ویژه دیگر،photo_2019-03-19_15-48-50